Mit tehetünk ha lassú a net?

Most, hogy a kialakult helyzetben egyre többet és egyre többen vagyunk otthon – távmunka, digitális oktatás stb. – sokszor előfordul, hogy hálózati problémába futunk. Akadozik a videóhívás, szaggat a hang, nem indul el a letöltés és még sorolhatnám.

Ezeknek a problémáknak a megoldásához sorol fel pár ötletet oldalán a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Érdemes átfutni az ötleteket, hátha akad ami segíthet.

A fenti tippeket egészíteném ki még pár ötlettel.

A kapcsolat sebességének mérése:

Érdemes lehet megpróbálni a következő szolgáltatásokat is:

Wifi router beállításainak változtatása:

Váltás 2,4 GHz és 5 GHz között:

Az 5 GHz-es sáv igaz, hogy nagyobb átviteli sebességet kínál, viszont mindezt kisebb lefedettséggel teszi. Ha az 5 GHz-es kapcsolat a lakás másik végében bizonytalannak tűnik, érdemes lehet a 2,4 GHz-es sávra váltani, ahol az átviteli sebesség alacsonyabb, de nagyobb távolságban is stabil kapcsolatot biztosít.

Csatorna beállítása:

Ha a környezetünkben sok wifi router üzemel, elképzelhető, hogy bizonyos csatornák túlterhelődnek – sok eszköz használja ugyanazt egy időben. Ilyenkor érdemes manuálisan egy olyan csatornára váltani, amely kevésbé leterhelt. A csatorna váltást a router konfigurációs felületén tehetjük meg (ehhez leírást általában a szolgáltatók oldalán is találhatunk), a legkevésbé forgalmas csatornát pedig egy erre alkalmas mobil alkalmazással kereshetjük meg. Pár példa az ilyen alkalmazásokra: